blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG rainaaudron
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Vitajte na mojom blogu
Raina Audron



Devil May Cry 3
pridal Raina Audron 11.1. 2009 o 2:08



"Looks like this is gonna be one hell of a party!" (Dante, Devil May Cry 3)

 

Začiatky

 

V časoch, (keď ešte vychádzal PSM), som 1x zahliadla recenziu na DMC1. Dostala vtedy výborné hodnotenie, ale nejak som hre nevenovala pozornosť. O pár rokov neskôr som objavila preview na pokračovanie jednotky, DMC3. Zaujali ma obrázky postáv a aj popis hry – rôzne štýly ovplyvnia hrateľnosť. Neskôr som natrafila na recenziu s ohromným skóre 93% a varovaním, že pri hre si od zlosti párkrát poplačete (a neklamali..:-D). Až na popud vtedy ešte kamaráta som si kúpila DMC3.

 

 

 

Príbeh

 

Všetko sa to začalo pred dlhými 2000 rokmi, keď sa Mundus, kráľ podsvetia rozhodol, že trochu oživí nudný život na Zemi a ovládne svet. Proti tomu nečakane povstal temný rytier Sparda, a Mundusa uzamkol v ríši démonov pomocou svojho meča Force Edge, vlastnej krvi a krvi kňažky a amuletu. Jeho sila ostala v meči, keďže sa Spardovi nechcelo žiť v dosť podivnom svete pulzujúcich srdcí, nezmyselných sôch a miest, tak ostal vo svete ľudí. Tu tiež „nečakane“ natrafil po mnohých rokoch na Evu, s ktorou si hneď padli (v Spardovom prípade do monokla) do oka a mali spolu dvoch synov - Dante a Vergil. Zoslabnutý Sparda však onedlho zomrel a tak ostala Eva sama. Nájazd démonov ju pripravil o život a tak ostali len Dante a Vergil, čo ich dosť poznačilo.

 

 

DMC3 SE – rozdiely oproti DMC3

 

Keď som sa dozvedela, že vyšla DMC3 SE a dá sa hrať za Vergila, tak tomu bolo veľmi ťažké odolať...hru som však nevedela nikde nájsť, až mi ju môj spomínaný najlepší kamarát kúpil a poslal. Síce za Danteho trebalo prejsť všetko znovu v SE, Vergila som mala odomknutého od začiatku vďaka savu z DMC3. Po viac ako 100 hodinách strávených s Dantem, to bola osviežujúca zmena. A ako bonus Bloody Palace, 1000 úrovňový dungeon so stúpajúcou obtiažnosťou nepriateľov, tomu sa nedalo odolať. Demo Digest pre opakované pozretie všetkých skvelých sekvencií z hry a gold orby namiesto yellow (po použití gold orbu sa dá pokračovať priamo kde hráč zomrel a hocikoľkokrát daný úsek po smrti opakovať, zatiaľ čo yellow orby vrátia na posledný checkpoint a pri smrti je nutné použiť ďalší). Pribudla nová obtiažnosť very hard, takže normal a hard sú o niečo ľahšie ako v trojke.

 

 

 

Zbrane a kombá

 

Nielen postavy sú veľkým plusom, reťazenie a tvorenie vlastných komb je základ zábavy v DMC3. Narozdiel od DMC1 sa dá medzi dvoma palnými a zbraňami na blízko prepínať v real-time, vďaka čomu sa dajú vytvoriť nespočetné reťazce komb. Všetky druhy zbraní sa dajú počas komb striedať čo vytvára nekonečné možnosti na kombinovanie. Rebellion je moja obľúbená zbraň spolu s Beowulfom a Agni a Rudra. Na hre sa mi taktiež páči, že je nutné taktizovať, ktoré zbrane si so sebou do levelu vezmete. Niektoré príšery, ako napr. Cerberus, majú slabosť na oheň, takže A&R majú proti nemu veľkú výhodu. Gitaru Nevan som veľmi nevyužila, trochu ťažšie sa mi s ňou robili kombá, ale je to veľmi neobvyklá zbraň. Nunčaky Cerberus sú ľadového pôvodu a pri štýle swordmaster vhodné do davu nepriateľov. Agni a Rudra to vedia roztočiť v štýle vetra a ohňa, zatiaľ čo rukavice a brnenie na nohy Beowulf sú určené na hrubú silu (Rising Dragon je skvelý útok). Z palných zbraní sú mojimi favoritmi Ebony a Ivory a raketomet Kalina Ann na blízko je smrteľná kombinácia. Artemis je zaujímavá zbraň, pretože sa dokáže zamerať na viacerých nepriateľov naraz a puška Spiral je zameraná na presné strely na diaľku. Všetky z uvedených zbraní je možné upgradovať (za riadne mastný počet orbov síce) ale upgrady robia hru oveľa variabilnejšou. Samozrejmosťou sú takzvané cancellingy – po začatí komba ho môžete prerušiť a zakončiť úplne inak. Čím budete viac striedať kombá a zbrane, tým rýchlejšie sa naplní Style meter (samozrejme ak vás nezrania) a nakoniec budete bojovať Styyylish!

 

"This party´s just getting crazy, let´s rock!" (Dante, Devil May Cry 3)

 

Fight with Styyyle!

 

Základom DMC3 sú štýly. Znie to jednoducho, a v tom je krása hry. Začínate s Tricksterom a po prvej misii si môžete zvoliť ostatné tri – Swordmaster, Gunslinger a Royal Guard. Každý z nich sa dá vylevelovať porážaním nepriateľov na tri úrovne. Trickster je evazívny typ štýlu, kde po vylevelovaní vie Dante robiť divy – z ničoho nič sa objaviť ako kúzelník pred nepriateľom či trick ale PoP chodiť po stenách lepšie ako hociktorá veverička po strome. Swordmaster vyždíma to najlepšie zo zbraní na blízko a práve tento štýl ponúka najširšiu paletu komb v hre. Môj druhý obľúbený spolu s Tricksterom. Gunslinger, pre tých čo sa s mečmi nechcú hrať a radšej volia náboje na prederavenie nepriateľov (za zmienku stojí trik s brokovnicou Fireworks). Royal Guard je defenzívny narozdiel od čisto ofenzívneho Swordmaster či Gunslinger. Priznám sa, že som ho veľmi nevyužila, keďže radšej útočím ako sa bránim. Okrem levelovateľných štýlov Dante získa ešte Quicksilver, veľmi užitočný štýl, spomalí čas a tak máte čas na uhýbanie a čas na zahájenie útoku. Posledný z Danteho štýlov je Doppelganger – dvaja Dantovia, dvojité problémy pre nepriateľov.

 

 

"Come on puppy, let´s go" (Dante, Devil May Cry 3)

 

 

Bossovia (alebo ako prísť – takmer – o nervy)

 

Boss + neskúsený hráč = 10 a viac smrtí po sebe

 

Rovnica hovorí za všetko. Dante sa týmto bossom vysmieva, ale vám sa môžu podlamovať kolená od strachu, pretože to čo na vás prichystali v DMC3 má od prechádzky v ružovej záhrade veeeľmi ďaleko. Pre začiatočníkov sa stret s bossom rovná rýchlemu skonu. Skúsený hráč si však prijde na svoje. Bossovia sú ťažkí ale každý jeden z nich má svoje slabé miesto a po objavení ho sa boj stáva rozhodne ľahším. Postávaním na jednom mieste však toho veľa nedosiahnete (maximálne tak Game Over). Bossovia sú tým pravým testom, ktorým musíte prejsť ak chcete hru prejsť. Na easy je to pohodička, normal trochu ťažší, very hard ešte o niečo viac, hard je už dosť hardcore záležitosť a pravý potenciál nepritateľov rozdrviť vás na prach sa ukáže až na DMD.

 

 

"I´ve come to retrieve my power. You can´t handle it." (Vergil, Devil May Cry 3)

 

 

Prvým skúšobným bossom je Hell Vangaurd, alias pani Smrtka, ktorá si po vás bude chodiť dosť často. Ťažšou skúškou však bude pes „Fido“ ako ho nazýva Dante, lepšie známy pod menom Cerberus. Vládne ľadu a práve takým útokom sa budete musieť vyhnúť. Súboj s ním je skvelý a dynamický, nesmiete zastať ináč na vás spustí cencúle, alebo premení bojisko na klzisko (Dante sa nerád korčuľuje). Zabiť sa dá len konštantným strieľaním a nasledným zbavením jeho troch hláv ľadu. Po jeho zabití Dante konečne môže vstúpiť do tajomnej veže Temen-ni-gru. Tu naňho čaká obrovská Gigapede (gigantická lietajúca stonožka ak by vám nenapadlo). Po Cerberovi je to vítaná úľava a súboj s ňou je hlavne o tom, dostať sa na jej chrbát a mlátiť ju ako sa do do oblasti hlavy. Nie jeden, ale hneď dvaja bossovia si na vás brúsia meče v ďalšej úrovni. Agni a Rudra, bezhlaví majstri meča otestujú vašu schopnosť boja s čepeľou. Sú dosť pohybliví (narozdiel od statického Cerbera). Radím zabiť ich oboch naraz ináč to veľmi oľutujete. Po A&R nasleduje snáď naj“coolovejší“ boss zo všetkých. Vergil. Po roku čo sa dvojičky nevideli, tak nastal čas na „heartwarming family reunion“ ako ich stret nazval Dante. Epický stret dvoch protipólov, modrá vs červená, Rebellion vs Yamato. O tom aký je súboj skvelý nemusíte pochybovať. Po ňom vás čaká trochu menej stresu s Leviathanovým srdcom, boje s netopiermi si užijete s červenovláskou Nevan, ale Dante jej trochu napraví tú zelenú farbu pleti – guľkou cez brucho. Beowulf zaútočí nečakane prebúraním stropu (ďalší adept po Trish na kurz „ako sa má správne vstupovať do budovy“). Tento súboj je veľmi agresívny a Beowulfove útoky doslova vyzývajú, aby ste naňho zaútočili, pretože sa pri nich nekryje. Konské preteky zase zažijete s Geryonom, koňom na ktorom jazdili mnohí dávni hrdinovia. Teraz je jeho duša démonická, a v podzemnej aréne si Dante môže vyskúšať ako je to byť na chvíľu gladiátorom. V podzemí Temen-ni-gru si Dante strihne ďalší súboj s Vergilom, tentoraz okorenený DT oboch postáv a Vergilovou novou zbraňou, Beowulf. Lady je ďalším bossom či „bosskou“, má chuť vám pokaziť už aj tak dosť zlý deň pár strelami z jej raketometu. Na samom vrchole čaká Doppelganger, ktorý nemá veľmi rád svetlo. Boj spolu s Vergilom (ktorý mimochodom môžu hrať dvaja, stačí stlačiť start na druhom ovládači) sa odohrá v predposlednej misii proti trápnej podobe Dantovho otca Spardu. Skutočné finále sa uskutoční samozrejme s Vergilom, a tentoraz je to ešte ťažšie ako minule.

 

 

"Jackpot!"

 

 

Hrať či nehrať?

 

Určite to prvé, DMC3 je adrenalínová akcia plná štýlových bojov, bossov a charakterov. Odmení každého hráča, ktorý je ochotný sa do hry ponoriť a obetovať jej viac než jedno popoludnie.



Prístupov 4834
Kvalita článku
(100%) hlasov 3

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Zbierka hier a časopisov
[ 10.8.2013] (príspevkov 38)
LEGACY OF KAIN alebo ako si sériu užiť a...
[ 8.3.2013] (príspevkov 10)
Rainin brloh
[ 8.2.2013] (príspevkov 21)
Moje potulky USA
[ 28.6.2012] (príspevkov 17)
Hranie bez hraníc
[ 20.4.2011] (príspevkov 6)
Mini Perly 2010
[ 31.12.2010] (príspevkov 22)
NextGen Expo 2010 alebo ako bolo na Even...
[ 17.11.2010] (príspevkov 18)
Legacy of Kain: Revival
[ 30.10.2010] (príspevkov 8)
(Nové) Perly Sectoru
[ 2.9.2010] (príspevkov 57)
Sector hraje horory alebo ako som sa bál...
[ 22.8.2010] (príspevkov 16)